O mnie

Dietetyk Paulina

Nazywam się Paulina Czarna, jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz z wykształcenia dyplomowanym dietetykiem. Od 2016 roku prowadzę Poradnię Dietetyczną SZCZYPIOREK.

Motywuję ludzi do zmiany stylu życia, aby czuć się lepiej z samym sobą. Swoje doświadczenie wypracowałam biorąc czynny udział w praktykach i zajęciach z pacjentami łódzkich szpitali, w prowadzaniu żywienia niemowląt i dzieci do 3 roku życia, warsztatach żywieniowych,  a także w prywatnej praktyce zawodowej.

Jestem współorganizatorką eventów dietetycznych, a także specjalizuję się w zakresie żywienia małych dzieci  i osób dorosłych. Nieustannie rozwijam swoje umiejętności biorąc udział w konferencjach, szkoleniach i warsztatach nt. żywienia zdrowego i chorego człowieka. W swojej pracy gwarantuje indywidualne i psychologiczne podejście do każdej osoby,  a także do omawianego przez pacjenta problemu.

Prywatnie jestem szczęśliwą żoną oraz mamą niespełna 3-letniego Frania. W wolnym czasie lubię czytać dobrą książkę, a także odkrywać uroki świata poprzez podróżowanie.

o-mnie-szczypiorek

Ponadto:

Nauczyciel akademicki w Instytucie Dietetyki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi (więcej: Instytut Dietetyki);
Nauczyciel akademicki na kierunku Dietetyka w Akademii Humanistyczno Ekonomicznej w Łodzi (więcej: Kierunek Dietetyka);
Gość podcastu pt.: “Jak skomponować sycący posiłek? Porady i luźna rozmowa dwóch dietetyczek” (więcej: Spotify);
Współprowadząca w Caritas Archidiecezji Łódzkiej cyklu warsztatów dietetyczno-kulinarnych dla Seniorów w ramach projektu “Akademia Aktywnego Seniora”;
Prowadząca warsztaty żywieniowe pt.: “International Week of Happiness” w firmie Accenture;
Prowadząca cykl warsztatów żywieniowych dla osób 50+ w ramach projektu „Brójce-Aktywni 50+”;
Współautorka publikacji nt. żywienia małych dzieci pt.: “Wspólnie z dziećmi. O żywieniu małego dziecka w żłobku i w domu. Teoria i praktyka”, która ukazała się w październiku 2016 r. i jest dostępna w miejskich żłobkach w Łodzi;
Zaangażowana w rozwój darmowej aplikacji Czytamy Etykiety, dostępnej na platformach Android oraz iOS (więcej: YouTube);
Autorka artykułów na portalu www.czytamyetykiety.pl
Członkini Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej;
Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Dietetyk medyczny;
Współprowadząca spotkania pt.: “Certyfikaty – Zasady oznakowań, certyfikaty i pozwolenia dla podmiotów gospodarczych prowadzących sprzedaż produktów ekologicznych”, które odbyło się podczas IX Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD i BeECO w Łodzi – 8 października 2016 r.

Udział w konferencjach:

Konferencja Trends in Dietetics 2018 – najnowsze doniesienia, trendy i kontrowersje w dietetyce (2018);
Konferencja Trends in Dietetics 2017 – najnowsze doniesienia, trendy i kontrowersje w dietetyce (2017);
Akademia Dietetyki Klinicznej, szkolenie nt.: “Vademecum Dietetyki Klinicznej. Część I: Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności według Evidence Based of Nutrition” (2017);
Uczestnictwo w I. Ogólnopolskiej Konferencji „Psychika a Dietetyka”, organizowanej przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Studenckie Koło Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Fundację dla Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (2016);
Uczestnictwo w szkoleniu pt.: „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii” organizowanym przez Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej – Curie (2016);
Uczestnictwo w IV. Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki, organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Łódź (2014);
Uczestnictwo w konferencji Fit-Medical Forum 2014, organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości, Poznań (2014);
Uczestnictwo w III. Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki, organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Łódź (2013).

Współpraca | partnerzy:

 

Dietetyk Klaudia

Nazywam się Klaudia Pabianek, jestem absolwentką Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka.

Od kilku lat zakochana w treningu na siłowni. Wielbicielka eksperymentów kulinarnych.

W kuchni kieruję się zasadą- szybko, smacznie, zdrowo. Tę zasadę wykorzystuję również układając jadłospisy moim Pacjentom. Pragnę obalać mity, że dieta musi być restrykcyjna, niesmaczna i skomplikowana. Chcę, aby Pacjenci zmienili nawyki żywieniowe na stałe, a nie tylko na czas trwania diety.

Praca dietetyka to ciągła nauka, dlatego staram się poszerzać swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach z zakresu dietetyki, treningu oraz wszelakich dziedzin medycyny:

Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Dietetyk (więcej tutaj),
I Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych,
 Certyfikat uczestnictwa “Chore jelita” – dlaczego ciągle boli mnie brzuch?,
Kurs Podstawy Dietetyki Klinicznej – Clinical Nutrition,
II Ogólnopolska Konferencja Psychika a Dietetyka,
Projektowanie indywidualnej drogi leczenia dla pacjenta cierpiącego na zaburzenia odżywiania,
Teoretyczne i praktyczne aspekty diety oraz aktywności w procesie kształtowania sylwetki i dbania o zdrowie.