Oferta Poradni Dietetycznej Szczypiorek skierowana jest do osób:
★ zdrowych, pragnących zmienić swój styl życia/odżywiania, polepszyć samopoczucie, a także swój wygląd,
★ zmagających się z nadwagą,
★ cierpiących na choroby dietozależne (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, osteoporoza, nowotwory),
★ z chorobami przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo – przełykowy, choroby wątroby, nerek, trzustki, problemy z zaparciami),
★ cierpiących na nietolerancje pokarmowe (m.in. nietolerancja glutenu), choroby autoimmunologiczne (choroba Hashimoto),
★ mających problemy z hormonami (niedoczynność i nadczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników),
★ kobiet planujących zajść w ciąże, kobiet w ciąży i karmiących,
★ dla dzieci i młodzieży,
★ uprawiających aktywność fizyczną, sportowców, chcących zwiększyć wydolność organizmu.
Opracowany przez dietetyka indywidualny plan żywieniowy zawiera jadłospis ułożony według preferencji pacjenta, dokładne receptury potraw, zalecenia żywieniowe, a także wyszczególnioną listę zakupów. Czas oczekiwania na jadłospis wynosi do 10 dni roboczych.
Jadłospisy układane są indywidualnie dla każdego pacjenta (nie są tzw. “gotowcami”). Z uwagi na wysoką jakość świadczonych usług, w jadłospisach nie stosujemy dodatkowego wspomagania w postaci suplementów diety.
Podczas ich układania, dietetyk bierze pod uwagę:
★ upodobania smakowe,
★ umiejętności kulinarne,
★ tryb dnia oraz rodzaj wykonywanej pracy,
★ możliwości finansowe.
Pierwsza wizyta
Podczas pierwszej wizyty zostanie przeprowadzony szczegółowy wywiad żywieniowo – zdrowotny weryfikujący upodobania żywieniowe, problemy zdrowotne oraz ewentualnie współistniejące choroby pacjenta. Ponadto, zostanie przeprowadzona analiza składu ciała (BIA) urządzeniem INBODY 120.
Przewidywany czas trwania wizyty to ok. 60 minut.
Co należy zabrać ze sobą na pierwszą wizytę?
★ aktualne badania laboratoryjne (nie starsze niż pół roku) takie jak: morfologia krwi, lipidogram, TSH, glukoza, próby wątrobowe (przy jednostkach chorobowych proszę o kontakt telefoniczny celem ustalenia, jakie badania będą wymagane),
★ spis wszystkich przyjmowanych leków i suplementów diety,
★ dzienniczek żywieniowy (KLIK do ściągnięcia) – rzetelny spis jadłospisu pacjenta z ostatnich 3 dni (2 dni robocze + 1 dzień wolny od pracy).
Aby pomiar analizy składu ciała był prawidłowy, należy odpowiednio przygotować się do pierwszej wizyty:
★ NIE NALEŻY wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych przez około 12 godzin,
★ NIE NALEŻY spożywać jakichkolwiek napojów/pokarmów przez około 2 – 3 godziny,
★ NIE NALEŻY spożywać alkoholu przez 48 godzin.
UWAGA – WAŻNE!
Pomiar zawartości tkanki tłuszczowej oraz wody w organizmie NIE MOŻE zostać przeprowadzany u osób:
★ z wszczepionym rozrusznikiem serca,
★ z urządzeniami w jamie brzusznej,
★ kobiet podczas miesiączki i w ciąży,
★ osób z padaczką.
U tych osób wykonywany jest jedynie pomiar masy ciała. Pomiar odbywa się w ubraniu, ale na bosych stopach.